direct naar inhoud van 5.5 Geluid en verkeersintensiteit
Plan: Rotonde Meerweg Paterswolde-Tynaarlo
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1730.BPRotondemeerweg-0401

5.5 Geluid en verkeersintensiteit

Algemeen

De mate waarin geluid, veroorzaakt door het wegverkeer, het woonmilieu mag belasten, is geregeld in de Wet geluidhinder. De wet stelt dat in principe de geluidsbelasting op woningen niet meer mag bedragen dan 48 dB voorkeurgrenswaarde. Indien een nieuwe geluidgevoelige functie mogelijk wordt gemaakt, is sprake van een "nieuwe situatie" in de zin van de Wet geluidhinder. Indien een geluidgevoelige functie binnen de geluidzone van een weg wordt geprojecteerd, dient een akoestisch onderzoek uitgevoerd te worden naar de geluidsbelasting vanwege die weg op de nieuwe functie. Het onderzoek is als bijlage opgenomen.

In de Wet geluidhinder is bepaald dat iedere weg een geluidzone heeft. Een zone is in feite een akoestisch aandachtsgebied. De breedte van de zone wordt bepaald door het aantal rijstroken en de ligging van de weg binnenstedelijk of buitenstedelijk gebied. De volgende wegen zijn echter vrijgesteld van een zone:

  • wegen die liggen binnen een woonerf;
  • wegen waarvoor een maximumsnelheid geldt van 30 km/uur;
  • wegen, waarvan op grond van een door de gemeenteraad vastgestelde geluidsniveaukaart vast staat dat de geluidsbelasting op 10 m uit de as van de meest nabij gelegen rijstrook 48 dB of minder bedraagt.

Bij reconstructie is de algemene regel dat de bestaande geluidsbelasting niet mag worden verhoogd als gevolg van de reconstructie. Hiervan kan worden afgeweken. De verhoging mag in de regel niet meer bedragen dan 5 dB. Verhogingen van meer dan 5 dB zijn alleen mogelijk als:

  • elders de geluidsbelasting van ten minste een gelijk aantal woningen afneemt met ten minste een gelijke waarde (compensatieregeling), en
  • de wegbeheerder verklaart financiĆ«le middelen ter beschikking te stellen voor akoestische maatregelen (gevelmaatregelen) aan de woningen waar de geluidsbelasting met meer dan 5 DB toeneemt.

De ten hoogste toelaatbare waarde bedraagt:

  • 58 dB bij reconstructie van een weg in een buitenstedelijk gebied,
  • 63 dB bij reconstructie van een weg in stedelijk gebied,

als voor de desbetreffende woningen al eerder een hogere waarde is vastgesteld of de heersende waarde lager is dan 53 dB. In alle andere gevallen geldt een ten hoogst toelaatbare waarde van 68 dB.

Van een reconstructie is sprake, indien:

  • een bestaande weg wordt gewijzigd, en
  • aanliggende woningen ten gevolge van de wijziging een verhoging van de geluidsbelasting ondervinden van (afgerond) 2 dB of meer en de geluidsbelasting in de toekomstige situatie hoger is dan 49,5 dB.

In verband hiermee is een akoestisch onderzoek uitgevoerd. De voor het plangebied relevante wegen zijn de Groningerweg, de Hoofdweg en de Meerweg. In het onderzoek is de geluidsbelasting vergeleken in de situatie van realisatie van de rotonde en de situatie van 10 jaar na realisatie van de rotonde.

Conclusie

Uit het onderzoek blijkt dat de Lden geluidsbelasting vanwege het wegverkeer op de Groningerweg/Hoofdweg en de Meerweg toeneemt op een aantal woningen door de (te verwachten) groei van de verkeersintensiteit vanwege de ontwikkeling van de woonwijk Ter Borch in Eelderwolde.

De toename is minder dan 1,5 dB zodat geen sprake is van reconstructie in de zin van de wet geluidhinder. Voorwaarde is dat op de kruising een wegdek van SMA0/6 wordt gerealiseerd of een wegdek met een sterker geluidreducerend effect.

Met inachtneming van het voorgaande kan worden geconcludeerd, dat er vanwege het aspect wegverkeerslawaai geen belemmeringen zijn voor de uitvoerbaarheid van het plan.