Plan: | Rotonde Meerweg Paterswolde-Tynaarlo |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1730.BPRotondemeerweg-0401 |
Structuurplan Tynaarlo
De gemeenteraad van Tynaarlo heeft in haar vergadering van 20 september 2006 het Structuurplan Tynaarlo vastgesteld. Met betrekking tot het thema "verkeer" zijn de volgende uitgangspunten geformuleerd:
Regulering van de ruimtelijke ontwikkelingen in Tynaarlo vraagt om een bijpassende verkeersstructuur, routering, inpassing en inrichting van het wegennet. Uitgangspunt is dat de gewenste ontwikkelingen gestimuleerd en ongewenste ontwikkelingen geremd kunnen worden door een daarop aangepaste verkeersafwikkeling.
De ontsluiting van de dorpen en het buitengebied moet zodanig geschieden dat automobilisten zo snel mogelijk naar wegen van een hogere orde worden geleid.
Landschapsontwikkelingsplan Tynaarlo (LOP)
De gemeenteraad van Tynaarlo heeft in haar vergadering van 9 december 2009 het Landschapsontwikkelingsplan (LOP) vastgesteld. Vanuit het thema "Natuur en Landschap" kan over voorliggend bestemmingsplan in het kader van het LOP worden opgemerkt dat het plangebied is gesitueerd op de rug van Tynaarlo. Binnen dit gebied ligt het in het landschapstype "Landgoederen". Doordat de landgoederenzone - en daarmee het plangebied - als bestaande hoofdwegenstructuur nabij de stad Groningen en de snelweg (A28) is gepositioneerd, is zij onderhevig aan grote dynamiek. De ambitie is om, met ontwikkelingen die deze dynamiek met zich meebrengt, het landgoederenkarakter te versterken en uit te breiden. Ook bestaande functies kunnen hierin worden opgenomen. Voor dit project betekent het concreet dat er aandacht moet zijn voor de realisatie en versterking van laan- en boombeplantingen.
Actualisatie Gemeentelijk Verkeer- en Vervoersplan (GVVP)
In de Actualisatie Gemeentelijk Verkeer- en Vervoersplan (2006) is het verkeerskundig beleid van de gemeente voor de periode tot 2017 vastgelegd. In de gemeente wordt onderscheid gemaakt tussen stroomwegen (doorgaand verkeer), gebiedsontsluitingswegen (bereikbaar maken van woonwijken etc.) en erftoegangswegen (bereikbaar maken van de directe woonomgeving). In de nota zijn maatregelen opgenomen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Zo zijn of worden de erftoegangswegen veelal ingericht als 30 km/uur-zone. Daarnaast is een aantal wegen buiten de bebouwde kom aangewezen als 60 km/uur-weg. Eén van de belangrijke aandachtspunten binnen het verkeer- en vervoersplan is de realisatie van een rotonde ter hoogte van de Meerweg - Hoofdweg.