Plan: | Rotonde Meerweg Paterswolde-Tynaarlo |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1730.BPRotondemeerweg-0401 |
Omgevingsvisie Drenthe
Provinciale Staten van Drenthe hebben op 2 juni 2010 de nieuwe Omgevingsvisie Drenthe vastgesteld. De omgevingsvisie is het strategisch kader voor de ruimtelijk-economische ontwikkeling van Drenthe voor de periode tot 2020. De omgevingsvisie beschrijft thema's als demografische ontwikkeling, economische ontwikkeling en werkgelegenheid, wonen, steden en stedelijke centra, klimaatverandering, duurzaamheid en gebruik van de Drentse ondergrond, mobiliteit en bereikbaarheid, cultuur en sport.
Met betrekking tot mobiliteit streeft de provincie naar een optimale en veilige bereikbaarheid. De samenhang en de betrouwbaarheid van de netwerken voor auto, openbaar vervoer, fiets en goederen zijn van provinciaal belang, evenals de verknoping van het regionale netwerk met het (inter)nationale netwerk. Prioriteit wordt hierbij gegeven aan:
Provinciaal verkeer- en vervoersplan (PVVP)
Gedeputeerde Staten van Drenthe hebben in hun vergadering van 22 mei 2007 Het Provinciaal Verkeers- en Vervoersplan Drenthe (PVVP) vastgesteld. In het PVVP geeft de provincie Drenthe aan hoe het mobiliteitsbeleid er tot en met 2020 uit gaat zien. De provincie gaat daarbij uit van de kracht van de combinatie van de verschillende vervoersmodaliteiten: de auto, de fiets en het openbaar vervoer. Het PVVP is een nadere uitwerking van het provinciale verkeers- en vervoersbeleid. Aan de inhoud van het PVVP liggen verschillende beleidskaders (bijvoorbeeld Nota Ruimte, Nota Mobiliteit, Strategische Agenda Noord-Nederland, Regiovisie Groningen - Assen) en analyses (bijvoorbeeld Netwerkanalyse Groningen - Assen, Netwerkanalyse Zuid Drenthe) ten grondslag.
In het PVVP wordt de auto als het belangrijkste vervoersmiddel erkend. Het is zaak dat de hele provincie goed per auto bereikbaar is. De provincie gaat echter uit van een aanvullende werking van andere vervoersvormen. De mobiliteitsbehoefte van de reiziger staat centraal en het streven is erop gericht om de verschillende doelgroepen "mobiliteit op maat" te bieden. De reistijden voor inwoners en bedrijven moeten acceptabel en betrouwbaar zijn. Zodat reizigers weten waar ze aan toe zijn en gerichte keuzes in tijdstip van vertrek, route en vervoerswijze kunnen maken.
Provinciale Ecologische Hoofdstructuur
Op 28 februari 2012 is het ontwerp-statenvoorstel betreffende de zevende wijzigingstranche van de Provinciale Omgevingsverordening Drenthe ontvangen. Zienswijzen konden tot en met 11 april 2012 worden ingediend.
Bij die documenten is ook de concept EHS kaart 3 d.d. 29 februari 2012 gevoegd. In hoofdstuk 1.5 van de Toetsing aan de Flora- en faunawet van Buro Bakker (2010) wordt het volgende geconcludeerd:
Het plangebied valt niet binnen de Ecologische Hoofdstructuur. Het nabijgelegen natuurgebied “Friesche Veen”, dat direct grenst aan het grasperceel ten oosten van de Hoofdweg, behoort tot de EHS. Ten westen liggen bloemrijke graslanden die tot o.a. het “Eelderdiep” behoren. Het Paterswoldsemeer valt in de “zoekzone robuuste verbinding”.
Als gevolg van de ontwikkelingen zullen er geen negatieve effecten als ruimtebeslag en aantasting van de natuurwaarden optreden. Verstoring die door een eventuele toename van geluid en licht kan optreden, zal gezien de huidige inrichting en het huidige gebruik van de T-splitsing naar verwachting zeer beperkt zijn. Toetsing aan de EHS is daarom niet aan de orde. Het is aan het bevoegd gezag om deze visie te bevestigen.
Van Gedeputeerde Staten van Drenthe is op 4 april 2012 bericht ontvangen dat met het bestemmingsplan wordt ingestemd.