Plan: | Landgoed te Zeijen |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1730.BPLandgoedZeijen-0401 |
Structuurplan Tynaarlo
Het structuurplan 2006 is een integraal plan waarin een afweging van alle ruimtelijke claims (rode, groene en blauwe) heeft plaatsgevonden. Het structuurplan is kaderstellend en initiërend voor het ruimtelijke beleid. Tevens dient het als communicatiemiddel richting de bevolking inzake toekomstige veranderingen en koersbepaling.
Het plangebied is op de plankaart van de Structuurvisie aangeduid als 'Accentgebied recreatieuitloop vanuit de stad'. In dit gebied ligt het accent op het inrichten van een overgangszone van stad naar landelijk gebied. Een dergelijke zone vraagt om een zorgvuldige ruimtelijke inrichting, waar ruimte en aandacht moet zijn voor de gebruiksmogelijkheden van wandelaars, fietsers en ruiters. Daarnaast is het Zeijerwiekje en het Veldakkersveentje aangegeven als 'Bosgebied'.
De gemeente heeft eigen beleid ontwikkeld ten aanzien van de aanleg van nieuwe landgoederen (zie beleidsnotitie Nieuwe Landgoederen). De gemeentelijke notitie “Landgoederen” spreekt een voorkeur uit voor de ontwikkeling van landgoederen langs het Noord-Willemskanaal. Echter de aanleg van nieuwe landgoederen is ook op andere locaties in de gemeente niet uitgesloten.
Structuurvisie Landschapsontwikkelingsplan (LOP) Tynaarlo
De structuurvisie LOP is een nadere uitwerking van het Structuurplan 2006, voor wat betreft het onderdeel landschap en natuur. Het landschap wordt in het LOP opgevat als de optelsom van verschillende lagen die op elkaar inwerken. Voor het realiseren van landgoederen gelden op grond van het LOP de volgende algemene spelregels:
Het plangebied ligt op de overgang van het beekdal van de Broekenloop (bovenloop Peizerdiep) en de Rug van Zeijen.
De Rug van Zeijen kent grote kwaliteiten. Enerzijds als modern en doelmatig landbouwlandschap
en anderzijds vanwege het dorp Zeijen, met zijn overwegend gave en complete dorpsomgeving. De
koers van het landschapsontwikkelingsplan is er in eerste instantie op gericht om deze kwaliteiten te koesteren. Er zijn echter wel een aantal verbeteringen mogelijk. Het gaat dan vooral om het verbeteren van een aantal relaties, ecologisch, landschappelijk en recreatief. Daarbij wordt tevens verhoogde diversiteit van flora en fauna nagestreefd. De aansluiting van het dorp Zeijen op zijn omgeving, met name aan de zuid- en de oostkant verdient een impuls. Aan de westzijde ligt de Veentjesroute, een wandelpad dat het dorp op fraaie wijze met zijn omgeving verbindt. Het LOP stelt voor om de toegankelijkheid van de dorpomgeving verder te versterken door uitbreiding van de Veentjesroute aan de zuidkant van de es. Hier kan dit wandelrondje worden doorgezet langs een opnieuw zichtbaar gemaakte Zeijerwiek. Vanuit het LOP zijn samengevat de volgende uitgangspunten van toepassing op de locatie landgoed Zeijen:
Beleidsnotitie Nieuwe Landgoederen
De gemeente heeft eigen beleid ontwikkeld ten aanzien van de aanleg van nieuwe landgoederen. De Beleidsnotitie Nieuwe Landgoederen (2002) beoogt een gemeentelijk beleidskader te geven dat als beoordelingsinstrument kan fungeren voor de toelaatbaarheid van nieuwe landgoederen in Tynaarlo.
De nieuwe landgoederen kunnen worden ingezet om het beleid ten aanzien van natuur en landschap uit te werken. Daarnaast dienen landgoederen door hun ligging en inrichting ook een maatschappelijke meerwaarde te vervullen middels een extensief recreatief medegebruik.
Specifieke locatieuitgangspunten landgoederen:
In de beleidsnotitie wordt een nieuw landgoed omschreven als een nieuw te ontwikkelen en duurzaam te beheren ruimtelijk aaneengesloten en samenhangend complex, dat bestaat uit minimaal 10 hectare permanente bos- en/of natuurterrein, met daarin één bouwvolume van allure. Naast de 10 hectare natuur- en bosterrein, kunnen ook overige land- en bosbouwgronden deel uitmaken van het landgoed.
Het landgoedpand functioneert als woonhuis met maximaal 3 wooneenheden. Er worden beperkt mogelijkheden gezien voor kleinschalige aan de woonfunctie ondergeschikte horecafunctie in het landelijk gebied. Het zal uitsluitend gaan om functies met een aanvaardbare en beperkte invloed op de omgeving. Dit geldt ook voor de ontwikkeling van ondergeschikte nevenfuncties in een landgoedpand. Hier wordt uitsluitend gedacht in de sfeer van zogenaamde 'vrije beroepen', ateliers en kleinschalige restaurantfuncties als bijvoorbeeld een theeschenkerij.
Het complex met onbebouwde gronden manifesteert zich in een ruimtelijk-funtionele samenhang. Maximaal 10% van het landgoed is privé-terrein. Het overige terrein is openbaar toegankelijk.
Woonplan Tynaarlo
In de zomer van 2006 heeft de gemeenteraad van Tynaarlo het Woonplan vastgesteld. In dit gemeentelijk Woonplan wordt op hoofdlijnen aangegeven waar de accenten met betrekking tot wonen in de komende jaren (tot 2010) worden gelegd. Ook is er een doorkijk naar de langere termijn gemaakt (2020). Het Woonplan gaat niet in op plannen voor individuele woningbouw.
Waterplan Tynaarlo
In dit plan zijn de ambities van de gemeente op het gebied van waterbeheer kenbaar gemaakt. Tevens zijn de toekomstige maatregelen, kansen en knelpunten in kaart gebracht. Voor gebieden met de functie natuur wordt gestreefd naar een natuurlijk functionerend watersysteem.