Plan: | Landgoed te Zeijen |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1730.BPLandgoedZeijen-0401 |
Omgevingsvisie 2010
De Omgevingsvisie is hét strategische kader voor de ruimtelijk-economische ontwikkeling van Drenthe. De visie formuleert de belangen, ambities, rollen, verantwoordelijkheden en sturing van de provincie in het ruimtelijke domein. De Omgevingsvisie kent een duidelijke relatie met bestaande programma’s en plannen. Dat geldt op landsdelig niveau (bijvoorbeeld de Gebiedsagenda Noord-Nederland en de SNN-agenda), op regionaal niveau (bijvoorbeeld Regiovisie Groningen-Assen), op provinciaal niveau (bijvoorbeeld RSP en pMJP) en uitwerkingen van het collegeprogramma van gedeputeerde staten (bijvoorbeeld programma Klimaat en Energie).
In deze Omgevingsvisie zijn vier wettelijk voorgeschreven provinciale planvormen samengenomen:
De Omgevingsvisie beschrijft de ruimtelijk-economische ontwikkeling van Drenthe voor de periode tot
2020, met in sommige gevallen een doorkijk naar de periode daarna. In de omgevingsvisie is ook beleid ten aanzien van nieuwe landgoederen opgenomen. De provincie stimuleert de ontwikkeling van nieuwe landgoederen, als vorm van kleinschalige nieuwe woonmilieus. Voor nieuwe landgoederen hanteert de provincie de volgende voorwaarden:
Met deze voorwaarden is rekening gehouden in het landschappelijk ontwerp van het landgoed.
Ecologische hoofdstructuur
De Ecologische Hoofdstructuur (EHS) is een samenhangend netwerk van bestaande en nog te ontwikkelen natuurgebieden in Nederland en heeft tot doel om de natuurwaarden in het land te stabiliseren. De EHS bestaat uit kerngebieden, natuurontwikkelingsgebieden en verbindingszones. Indien een ruimtelijke ingreep binnen de begrenzing van de EHS plaatsvindt moet een 'nee, tenzij' procedure worden doorlopen en zal bij doorgang van de ingreep in de regel compensatie en mitigatie noodzakelijk zijn.
Het plangebied valt deels binnen de begrenzing van de Ecologische Hoofdstructuur en is begrensd als nieuw natuurgebied in het Gebiedsplan Drenthe. Met de aanleg van het landgoed wordt invulling gegeven aan de ontwikkeling van de EHS. Daarnaast grenst het aan het Veldakkersveentje, dat ook onderdeel uitmaakt van de EHS. Het Veldakkersveentje heeft het doeltype Bos van arme zandgronden binnen de halfnatuurlijke eenheden. Voor het begrensde bos op het landgoed geldt het zelfde natuurdoeltype maar dan als de multifunctionele afgeleide van de halfnatuurlijke eenheid.