Plan: | Ter Borch, Rietwijk Noord |
---|---|
Status: | voorontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1730.BPTerborch-0201 |
Ingevolge de Wet geluidhinder (Wgh) dient bij ruimtelijke ontwikkeling, ter waarborging van een goed akoestisch woon- en leefklimaat, rekening gehouden te worden met het aspect wegverkeerslawaai. De voorkeursgrenswaarde voor geluidsbelasting op een woning ligt op 48 dB(A). Er kan een maximale ontheffing verkregen worden van 63 dB(A).
Op grond van de Wet Geluidhinder bevindt zich in beginsel langs iedere weg een geluidszone. Dit geldt niet voor woonerven en wegen, waarvoor een maximum snelheid van 30 km per uur geldt. Op grond van artikel 77 van de Wet geluidhinder (hoofdstuk VI) dient bij de voorbereiding van de vaststelling van een bestemmingsplan of omgevingsvergunning voor gronden die tot een geluidszone behoren een akoestisch onderzoek ingesteld te worden naar geluidsbelastingen op de gevels van woningen afkomstig van wegverkeerslawaai. Uit dit onderzoek moet naar voren komen wat de te verwachten geluidsbelasting voor woningen en andere geluidgevoelige bestemmingen is en welke maatregelen worden getroffen om de maximaal toelaatbare grenswaarden niet te overschrijden.
Een dergelijk onderzoek kan achterwege blijven indien op het tijdstip van de vaststelling of herziening van een bestemmingsplan een weg reeds aanwezig of in aanleg is en de woning of andere geluidgevoelige objecten ook reeds aanwezig of in aanbouw zijn. De onderzoeksplicht geldt voorts niet in geval van woonerven en 30km/u gebieden.
In het kader van het opstellen van het Bestemmingsplan Ter Borch is in 2004 het volgende opgenomen betreffende geluidhinder:
Twee typen wegen zijn van belang. In de eerste plaats is dat de rijksweg A7 en in de tweede plaats de wijkontsluitingsweg. De overige wegen hebben een maximumsnelheid van 30 km/uur en kennen op grond hiervan geen geluidszone. In het plangebied moet worden voldaan aan de wettelijke voorkeursgrenswaarde van 50 dB(A). De zone van de A7 waarbinnen verplicht onderzoek nodig is, bedraagt 400 m. Het noordelijke deel van de Rietwijk en Het Groene Lint vallen daarbinnen. Op dit moment worden nog geen berekeningen gemaakt van de geluidssituatie ter plaatse. Op het moment dat de uitwerking van deze plandelen aan de orde komt zal de ligging van de 50 dB(A)-contour worden bepaald. Deze 50 dB(A)-waarde is maatgevend. De keuze voor het uitstellen van het maken van geluidsberekeningen is mede ingegeven door het feit dat in de tussenliggende tijd een geluidsscherm langs de A7 moet worden gerealiseerd. Deze realisatie is echter ook afhankelijk van de bedrijfsgebouwen die langs de A7 geplaatst zullen worden. Deze ingrepen zijn van grote invloed op de geluidssituatie.
De wijkontsluitingsweg wordt uitgevoerd in asfalt met een geluidsreducerende microdeklaag. Door middel van het ontwerp en de daarbij aan te houden afstanden tot de weg zal worden voldaan aan de voorkeursgrenswaarde van 50 dB(A).
Mede in relatie met de opmerkingen van de m.e.r.-commissie ten aanzien van geluidhinder op het natuurgebied aan de overzijde van het Omgelegde Eelderdiep, kunnen – indien nodig - extra maatregelen worden genomen op dit deel van de hoofdverbinding.
Bij de aanleg van de wijk is ook gekeken naar de gevolgen in de omgeving van de wijk. Hieronder zijn de akoestische gevolgen voor de Groningerweg in kaart gebracht. De verkeersintensiteit op de Groningerweg bedraagt volgens het verkeersmodel ongeveer 5.780 mvt/etmaal (2001).
Uit een in mei 2004 gehouden weektelling blijkt dat over de Groningerweg per dag ongeveer 5.000 motorvoertuigen gaan. Dit aantal wordt ook bevestigd door de provincie Groningen, die in 2003 een vergelijkbaar aantal motorvoertuigen heeft waargenomen op het Groninger deel van de Groningerweg. Hieruit blijkt dat de komst van de kantoorgebouwen aan de Van Swietenlaan en omgeving niet heeft gezorgd voor een hogere verkeersintensiteit op de Groningerweg.
Zonder de komst van de wijk Ter Borch groeit deze verkeersintensiteit op de Groningerweg volgens het verkeersmodel naar 7.845 mvt/etmaal in 2020. De komst van de wijk Ter Borch zorgt ervoor dat de verkeersintensiteit op dit betreffende wegvak stijgt tot 13.120 mvt/etmaal (verkeersmodel variant 7; 50 km/uur op de doorgaande route in Ter Borch en met congestie op A7 en A28). Om de akoestische gevolgen van het wegverkeer ten gevolge van de komst van Ter Borch in beeld te brengen, is de geluidbelasting in 2020 zonder en met de bijdrage van Ter Borch berekend (variant 7). Ook is berekend wat de gevolgen zijn van een snelheidsvermindering van 60 km/uur naar 50 km/uur en de toepassing van een stiller wegdek (SMA 0/6).
Figuur 9: Resultaten geluidsberekeningen (bron: Bestemmingsplan Ter Borch, 2004)
Indien veranderingen op of aan een weg leiden tot een toename van 2 dB(A) of meer, is sprake van reconstructie in de zin van de Wet geluidhinder. Er moeten dan maatregelen worden genomen om de toename weg te nemen. Van alle bovenstaande waarden moet op grond van artikel 103 van de Wet geluidhinder nog 5 dB(A) worden afgetrokken. Uit bovenstaande uitkomsten blijkt dat door de komst van de wijk Ter Borch sprake is van "reconstructie", omdat de geluidbelasting met 2 dB(A) of meer toeneemt (van 61.8 naar 64.0 dB(A)).
Met de komst van de rotonde ter ontsluiting van Ter Borch is het gerechtvaardigd om de snelheid van 60 km/uur naar 50 km/uur te verlagen. Daarnaast wordt het wegdekdek uitgevoerd met een stiller wegdek (SMA 0/6). Door deze maatregelen wordt het reconstructie-effect tenietgedaan en blijft de geluidsbelasting op een zelfde niveau als in 2020 het geval zou zijn indien Ter Borch niet zou worden gerealiseerd. Mogelijk zal door verlaging van de snelheid het voorspelde aantal motorvoertuigen iets lager uitvallen, waardoor de geluidbelasting ook iets lager zal zijn.
Uit de berekeningen blijkt dat geen sprake is van een reconstructie in de zin van de Wet geluidhinder als de snelheid wordt teruggebracht naar 50 km/uur en SMA 0/6 als wegdek wordt toegepast. Het terugbrengen van de snelheid in combinatie met de aanleg van een rotonde zal ook de veiligheid ten goede komen. Dit is in overeenstemming met het beleid omschreven in het Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan.