direct naar inhoud van 3.2 Voorlopig ontwerp
Plan: Landgoed te Zeijen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1730.BPLandgoedZeijen-0401

3.2 Voorlopig ontwerp

Het voorlopig ontwerp (zie onderstaande afbeeldingen) is het resultaat van een proces waarbij de randvoorwaarden en beleiduitgangspunten van verschillende belanghebbenden, de uitkomsten van de omgevingsonderzoeken en ontwerpuitgangspunten bijelkaar zijn gekomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.1730.BPLandgoedZeijen-0401_0002.jpg"

Voorlopig ontwerp Landgoed te Zeijen (Bron: Karres en Brands landschapsarchitecten)

afbeelding "i_NL.IMRO.1730.BPLandgoedZeijen-0401_0003.jpg"

Onderdelen Landgoed te Zeijen (Bron: Karres en Brands landschapsarchitecten)

Ruimtegebruik landgoed

Het landgoed bestaat uit twee belangrijke landschappelijke elementen; het beekdal en het bos. Het is gewenst om het landschap zo goed mogelijk aan het omliggende landschap te hechten en daarom is ervoor gekozen om ruimtelijk gezien de aangrenzende weilanden bij het landgoed te betrekken. Dit is gedaan door het weiland aan de noordoostzijde te omzomen met randbeplanting. Door het bos zover mogelijk door te trekken aan de zuidzijde krijgt het landgoed meer lengte en ontstaat er een duidelijke rand als rug voor het beekdal. Vanuit de locatie van de voormalige haven is een zichtlijn getrokken naar het zuidwesten waar op de kruising met de bosrand en het beekdal de woning komt te liggen.

Er zal op het landgoed circa 6,5 hectare bos gerealiseerd worden. Door het aanplanten van verschillende bostypen op het landgoed ontstaat er een grotere verscheidenheid voor flora en fauna maar ook de beleving is gevarieerder. Er wordt onderscheid gemaakt tussen het bos op de hoger gelegen gronden en de lager gelegen gronden, waarbij het lager gelegen bos zoveel mogelijk zal aansluiten bij het veentje.Hier zullen soorten staan die op de nattere plekken ook goed gedijen en zal de structuur meer het open karakter hebben zoals ook in het veentje het geval is.

Om het bos aantrekkelijker te maken voor fauna is het belangrijk dat er mantels (lijnvormige struweelbegroeiing langs de bosranden) tot ontwikkeling komen. Deze zonbeschenen randen krijgen een ruime overgang naar het open gebied, waardoor er zich een ruigte kan ontwikkelen die een aantrekkelijke biotoop biedt voor veel insecten, vogels, kleine zoogdieren en amfibieƫn.

Het beekdal (3,8 hectare) krijgt een dikke randbeplanting waardoor het ruimtelijk beter aansluit bij het gehele beekdalsysteem stroomafwaarts. Door een aantal haaks op het beekdal gerichte houtwallen aan te planten en het beekdal verder het vrij ruige en natuurlijke karakter te geven, zoals stroomafwaarts ook het geval is, zal deze aansluiting nog sterker zichtbaar worden. Aan de landgoedzijde krijgen de beek en de schouwsloot een flauwer talud met een natuurlijk / ecologisch karakter, dit dient als waterretentie waarbij de (riet)beplanting een zuiverende functie heeft. Het beheer van de sloot en de beek kan vanaf de andere zijde plaatsvinden.

De weilanden bij het huidige erf en op de hogere delen van het terrein horen ruimtelijk bij het landgoed maar zullen hun agrarische functie behouden en dienen als overgang naar de omliggende agrarische percelen. Aan de noordzijde wordt een zone van 20 meter opengehouden om beschaduwing van de aangrenzende gronden te voorkomen. Het weiland nabij het huidige erf zal omzoomd worden met randbeplanting.

Entree en recreatieve routes

De entree naar het landgoed loopt vanaf de Minister Cremerstraat richting het bos. Op deze wijze blijven het huidige erf en de twee weilanden optimaal bruikbaar doordat ze niet doorsneden worden. Het landgoed krijgt een openbaar, recreatief pad dat optimaal zicht biedt op alle elementen in het landgoed. Er wordt aangesloten op het aangrenzende landgoed van de familie Schoon.

Bebouwing

Op het erf komen er, behalve de landgoedwoning, een schuur, een atelier en een verborgen tuin. De gebouwde elementen staan niet allemaal in dezelfde richting maar kunnen gedraaid ten opzichte van elkaar komen te staan. De uitgangspunten voor de positionering van de gebouwde elementen zijn de bosrand, de zichtlijn richting de oude haven en het zicht op het beekdal. Het erf mag maximaal 10% van het landgoed behelzen (= 1 hectare).

De woning komt deels in de zichtlijn te liggen maar het is hierbij belangrijk dat niet al het zicht wordt geblokkeerd. De woning mag daarom maximaal 1/3 de zichtlijn inkomen. Om niet te ver uit de bosrand te komen mag de voorgevel van de woning niet verder dan 15 meter uit de bosrand liggen. Hierdoor blijft de woning ondergeschikt aan het landschap.