Natuurvriendelijk isoleren en SMP

Uw woning isoleren: waar moet u rekening mee houden?

In het landelijke Klimaatakkoord is vastgelegd dat woningen in 2050 van het aardgas af zijn. Als eerste stap moeten in 2030 minstens 1,5 miljoen bestaande woningen in Nederland zijn verduurzaamd. Dit betekent dat woningen beter geïsoleerd zijn en anders worden verwarmd dan met aardgas. Ook in de gemeente Tynaarlo werken we hier hard aan mee. Steeds meer inwoners zijn bijvoorbeeld bezig met het (beter) isoleren van hun woning. Een goede ontwikkeling. Maar wist u dat hierbij vaak (ongemerkt) vogels en vleermuizen worden verstoord of gedood? Dit mag niet, want deze dieren worden beschermd door de Wet natuurbescherming. Door natuurvriendelijk te isoleren kan verduurzamen samengaan met de bescherming van gebouwbewonende diersoorten.

Natuurvriendelijk isoleren en natuurvrij maken

In spouwmuren en daken van woningen wonen vaak vleermuizen en vogels, zoals mussen en gierzwaluwen. Grote kans dus dat deze diertjes zich ook (ongemerkt) in uw woning bevinden. Wanneer u gaat isoleren, is het daarom verplicht om te laten controleren of er beschermde diersoorten aanwezig zijn. Ook moet u een ontheffing (toestemming) aanvragen bij de provincie Drenthe. Als er beschermde soorten worden gevonden, moeten deze worden overgeplaatst naar een andere plek. Dit betekent dat er voor vervangende verblijfplaatsen moet worden gezorgd. De bestaande verblijfplaatsen worden daarna ontoegankelijk gemaakt. Dit heet ‘natuurvriendelijk isoleren’. Een gecertificeerd bedrijf kan u hiermee helpen.

Onderdeel van het natuurvriendelijk isoleren is het 'natuurvrij' maken van een woning. Dieren die misschien aanwezig zijn, krijgen dan eerst de kans om te vertrekken. Dit mag alleen worden gedaan door een gespecialiseerd isolatiebedrijf. Het bedrijf maakt de bestaande openingen dicht en maakt een speciale nieuwe opening. De aanwezige dieren kunnen wel door deze opening naar buiten, maar niet meer naar binnen. Minimaal vijf dagen daarna kan er geïsoleerd worden. Natuurvrij maken gebeurt alleen buiten het broed- en kraamseizoen en de winterperiode.

(Pre-)SMP: sneller en gemakkelijker isoleren

Om het woningeigenaren gemakkelijker te maken, werkt de gemeente Tynaarlo aan een soortenmanagementplan (SMP). In het SMP wordt de populatie en het leefgebied van beschermde soorten beschreven. Daarnaast staat in dit plan op welke manier deze dieren beschermd moeten worden. Vanuit de gemeente kunnen we daarna voor alle kernen een ontheffing aanvragen.

Het duurt zo’n anderhalf tot twee jaar om een SMP te ontwikkelen. In de tussentijd willen we in de gemeente Tynaarlo gebruikmaken van een pre-soortenmanagementplan (pre-SMP). We krijgen dan een tijdelijke ontheffing, waardoor woningeigenaren al op korte termijn kunnen isoleren. Het is dan niet meer nodig om zelf per woning een ontheffing aan te vragen en onderzoek te laten doen. Dat scheelt veel tijd en geld. Wel is het nog steeds verplicht uw woning natuurvrij te laten maken voordat u gaat isoleren.

Wat is er nodig voor het pre-SMP?

Om gebruik te kunnen maken van het pre-SMP, moeten we eerst zorgen voor genoeg nieuwe plekken waar vooral vleermuizen kunnen verblijven. En waar zij hun jongen kunnen grootbrengen. We noemen deze plekken ook wel kraamverblijven. Deels kunnen wij hiervoor gebruikmaken van de openbare gebouwen in onze gemeente. Dat levert alleen niet genoeg nieuwe plekken op. Daarom hebben we ook inwoners hard nodig om voldoende plekken te krijgen. Per woonkern moeten er namelijk meerdere kraamverblijven komen. Wanneer er genoeg kraamverblijven zijn, kunnen woningeigenaren direct gebruikmaken van de tijdelijke ontheffing. 

Verblijfplekken voor vleermuizen: helpt u mee?

Vindt u het ook belangrijk dat verduurzamen en de bescherming van gebouwbewonende dieren samengaan? En heeft u een eigen woning in de gemeente Tynaarlo met energielabel C t/m G? Dan kunt u helpen door een kraamverblijf aan uw woning te laten vastmaken. Dit is gratis voor u als woningeigenaar en wordt volledig door ons geregeld. Ook heeft het geen gevolgen voor bijvoorbeeld het isoleren van uw woning. Op onze pagina over kraamverblijven vindt u hier meer informatie over.

Ook natuurvriendelijk isoleren?

Voor het vinden van een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk isoleert of voor meer informatie, kijk op www.natuurvriendelijkisoleren.nl.