Zonneparken bij dorpen
De gemeente Tynaarlo wil mogelijk maken dat inwoners zelf een zonnepark bij hun dorp kunnen realiseren. Uit voorbeelden van kleine zonneparken in andere gemeenten blijkt namelijk dat dit veel voordelen heeft. We willen inwoners daarom waar mogelijk ondersteunen om als dorp lokaal energie op te wekken. Zo kan een gemeenschap zélf iets doen voor een schonere toekomst. Door en voor het dorp. Daarnaast vinden we het belangrijk dat inwoners kunnen meebeslissen over hoe zo’n zonnepark vorm krijgt. Bijvoorbeeld als het gaat om het aantal panelen, de locatie en de opstelling. In de afgelopen tijd konden inwoners daarom op verschillende manieren hun mening geven.
Vragenlijst Zonneparken bij dorpen
Via een uitgebreide vragenlijst konden deelnemers hun mening en ideeën delen over een zonnepark bij hun dorp. Hoe zou een zonnepark mooi in het landschap kunnen worden verwerkt? Wie zou (het meest) moeten profiteren van een zonnepark bij uw dorp? En op welke manier zouden inwoners moeten kunnen investeren in een zonnepark? Deze en andere vragen kwamen voorbij.
Excursie Zonneweide Glimmen
Geïnteresseerden konden meegaan met een excursie naar de Zonneweide Glimmen op 25 januari 2025. Tijdens de excursie namen we een kijkje bij een prachtig voorbeeld van een kleinschalig zonnepark dat volledig in lokaal bezit is. Er werd onder meer verteld over het ontstaan van de energiecoöperatie en de zonneweide, en het gebruik hiervan.
Zonnecafés
Er zijn twee Zonnecafés georganiseerd. Tijdens deze interactieve bijeenkomsten is besproken hoe bewoners kunnen deelnemen aan een zonneproject. Ook hebben we gekeken hoe een zonnepark (creatief) in het landschap kan worden verwerkt. Dit deden we tijdens twee inspirerende en creatieve workshops over de thema's Participatie en Landschap.
In de Workshop Participatie verkenden we de mogelijkheden van inwonersparticipatie bij het ontwerp van een zonneproject. Daarnaast bekeken we de verschillende mogelijkheden van financiële participatie en lokaal eigendom. Tijdens deze workshop behandelden we vragen als: Wie mag er meedenken over de locatie en het ontwerp van een zonneproject? Van wie is een zonneproject? Wie deelt er in opbrengsten? En welke voorkeuren heeft u?
In de Workshop Landschap gingen we aan de slag met de 'bouwdoos kleine zonneprojecten'. Gezamenlijk dachten we na over de ontwerpprincipes voor een kleinschalig zonneproject. Waar zou dat kunnen komen? Hoe zou dat eruit kunnen zien? Is het mogelijk om het landschap juist te versterken en natuurwaarde toe te voegen? Welke andere functies zouden er met een zonneproject gecombineerd kunnen worden?
We kijken terug op twee inspirerende bijeenkomsten.