Verhuizen naar het buitenland (emigratie)
Gaat u langer dan 8 maanden naar het buitenland, dan moet u zich uitschrijven bij de gemeente. U kunt uw verhuizing naar het buitenland digitaal, schriftelijk of persoonlijk aan de balie aan ons doorgeven. U wordt dan uitgeschreven van uw adres. Wij geven uw vertrek ook door aan andere overheidsorganisaties zoals de Belastingdienst en uw pensioenfonds.
Een verhuizing naar het buitenland moet u aan de gemeente doorgeven als u in 1 jaar langer dan 8 maanden in het buitenland bent. Deze 8 maanden hoeven niet achter elkaar te zijn.
Wanneer verhuizing doorgeven?
U kunt uw verhuizing 4 weken voor uw verhuisdatum doorgeven aan de gemeente.
Bent u al verhuisd naar het buitenland? Geef uw verhuizing dan binnen 5 dagen na uw verhuisdatum door aan de gemeente. Geeft u uw verhuizing later dan 5 dagen na uw verhuisdatum door? Dan schrijven we u uit op de datum dat u de verhuizing bij ons meldt.
Hoe lang duurt het
- Aan de balie: direct
- Per post: 5 werkdagen
- Online: 5 werkdagen
De gemeente stuurt u geen bericht dat u bent uitgeschreven. Ongeveer 3 dagen na uw verhuisdatum kunt u controleren of uw verhuizing is verwerkt op www.mijnoverheid.nl.
Het hele gezin verhuist
Verhuist het hele gezin naar het buitenland? Dan kunt u voor uzelf en uw gezinsleden de verhuizing doorgeven. Uw gezinsleden moeten bij u op het adres staan ingeschreven. Gezinsleden zijn:
- uw man of uw vrouw of uw geregistreerde partner
- uw kind of uw kinderen
- uw ouders
Verhuist een huisgenoot mee die niet bij het gezin hoort? Dan moet hij of zij zelf de verhuizing doorgeven.
Een deel van het gezin verhuist
Verhuizen niet alle gezinsleden naar het buitenland? Dan kunt u uw verhuizing niet online of schriftelijk doorgeven. U moet persoonlijk langskomen samen met alle gezinsleden die ook naar het buitenland verhuizen. Dit geldt ook voor kinderen onder de 18 jaar.
Maak hiervoor een afspraak op het gemeentehuis. Alle gezinsleden die meeverhuizen moeten een geldig identiteitsbewijs meenemen.
- U geeft uw verhuizing naar het buitenland direct aan ons door via de knop ‘Geef direct uw emigratie aan ons door (met DigiD)’.
- U logt in met DigiD.
- U vult u telefoonnummer en e-mailadres in.
- U geeft aan of er gezinsleden met u meeverhuizen.
U vermeld in ieder geval het land waar u gaat wonen. Weet u ook het adres, de postcode en de woonplaats? Dan vult u die gegevens ook in. - Na het controleren van de gegevens verstuurt u uw verhuizing naar de gemeente.
- U ontvangt per e-mail een ontvangstbevestiging van uw verhuizing.
- Uw verhuisdatum staat binnen 5 werkdagen in het systeem.
U kunt uw verhuizing alleen per post aan ons doorgeven als alle gezinsleden die op uw adres wonen met u meeverhuizen.
Het doorgeven van een verhuizing naar het buitenland kan gedaan worden door:
- samenwonende echtgenoten / geregistreerde partners voor elkaar
- de ouder voor inwonende kinderen
- kinderen van 18 jaar of ouder voor inwonende ouders
Verhuist een huisgenoot mee die niet bij het gezin hoort? Dan kan die persoon ook een handtekening onder de brief zetten. Stuur een kopie van een geldig identiteitsbewijs van deze huisgenoot mee.
Wat moet u doen?
- Stuur uw brief naar: Gemeente Tynaarlo, vakgroep Burgerzaken, Postbus 5, 9480 AA Vries.
- Noem in de brief uw buitenlandse adres en het land waar u naartoe verhuist. Ook schrijft u de datum dat u naar het buitenland verhuist op. En u noemt de naam en geboortedata van alle gezinsleden die meeverhuizen naar het buitenland.
- Doe er een kopie bij van uw geldige identiteitsbewijs. Dit is een paspoort, Nederlandse identiteitskaart of rijbewijs.
- Hebben andere gezinsleden ook getekend? Stuur dan ook een kopie van een geldig identiteitsbewijs van deze personen mee.
Na ontvangst van uw brief, sturen wij u een ontvangstbevestiging. Uw verhuisdatum staat binnen 5 werkdagen in het systeem.
Geeft u uw verhuizing naar het buitenland liever persoonlijk aan ons door? Maak dan een afspraak.
U kunt alleen voor uzelf en inwonende gezinsleden een verhuizing naar het buitenland doorgeven.
Wat moet u meenemen?
- een geldig identiteitsbewijs
Blijft een gezinslid op het oude adres wonen?
Blijven 1 of meerdere gezinsleden op het oude adres wonen? U moet dan persoonlijk langskomen samen met alle gezinsleden die ook naar het buitenland verhuizen. Dit geldt ook voor kinderen onder de 18 jaar. De gezinsleden die meeverhuizen moeten een geldig identiteitsbewijs meenemen.
Wat u moet regelen als u naar het buitenland verhuist, hangt af van het land waar u gaat wonen. Denk bijvoorbeeld aan belastingen, zorgverzekering en pensioen. Ook kunnen bedrijven of organisaties in het buitenland om bepaalde documenten vragen zoals een geboorteakte of diploma’s. Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie.