Gemeentehuis en milieustraat gesloten tijdens feestdagen

Tijdens de kerstdagen op woensdag 25 en donderdag 26 december en op nieuwjaarsdag 1 januari zijn het gemeentehuis en de milieustraat gesloten. 

Achternaam kiezen voor uw kind

U en uw partner mogen zelf kiezen welke achternaam uw eerste kind krijgt. U kiest de achternaam vóór de geboorte of bij de aangifte van de geboorte. U regelt de naamskeuze persoonlijk bij de gemeente.

Contact met de gemeente

U kunt voor uw eerste kind de achternaam van de moeder, van de vader of een dubbele achternaam kiezen. Alle kinderen die u daarna samen krijgt, krijgen automatisch dezelfde achternaam als het eerste kind.

U bent getrouwd. Het kind krijgt automatisch de achternaam van de vader.
Wilt u dat het kind de achternaam van de moeder krijgt? Leg dan samen een verklaring af bij de burgerlijke stand.

U bent niet getrouwd. Het kind krijgt automatisch de achternaam van de moeder.
Wilt u dat het kind de achternaam van de vader krijgt of een dubbele achternaam? Dan moet de vader eerst het kind erkennen.

Vanaf 1 januari 2024 kunt u voor een dubbele achternaam kiezen voor uw kind. Dit betekent dat uw kind uw achternaam en de achternaam van uw partner kan krijgen. Bent u in verwachting van uw eerste gezamenlijke kind en bent u ongehuwd? Dan kunt u nu al de dubbele achternaam kiezen tijdens de erkenning. 

Bent u gehuwd en in verwachting van uw eerste gezamenlijke kind? Dan kunt u een akte van naamskeuze laten opmaken. 

Heeft u de achternaam niet geregeld bij de erkenning en kiezen u en uw partner voor een dubbele achternaam? Dan moet u en uw partner samen naar het gemeentehuis komen bij de geboorteaangifte.

Overgangsregeling

Vanaf 1 januari kunt u ook uw oudere kinderen alsnog een dubbele achternaam geven. Dit kan als het oudste kind is geboren op of na 1 januari 2016. Als u met dezelfde partner meer kinderen heeft, krijgen zij ook deze dubbele achternaam. Deze overgangsregeling geldt alleen in 2024. In 2025 kunt u de achternaam van uw oudere kinderen niet meer wijzigen. 
Meer informatie kunt u vinden op de website van de rijksoverheid.

Wilt u gebruik maken van de overgangsregeling? Dan zijn hier kosten aan verbonden. Voor het oudste kind betaalt u €75,00 en voor elk volgend kind betaalt u €50,00.

Om de achternaam van uw eerste kind te kiezen, moet u telefonisch een afspraak maken.

  • beide ouders moeten bij de afspraak persoonlijk aanwezig zijn
  • u moet beiden een geldig identiteitsbewijs meenemen

Meer informatie over naamskeuze en dubbele namen op www.rijksoverheid.nl