Gemeentehuis en milieustraat gesloten tijdens feestdagen

Tijdens de kerstdagen op woensdag 25 en donderdag 26 december en op nieuwjaarsdag 1 januari zijn het gemeentehuis en de milieustraat gesloten. 

Afvalinzameling per 1 januari 2025

Vanaf 1 januari 2025 gaat de gemeente Tynaarlo het afval anders inzamelen. Vanaf dan kunt u verpakkingsafval, zoals plastic, metaal en drankverpakkingen (PMD), samen met het restafval in de grijze container doen. De gemeente werkt samen met een nieuwe afvalinzamelaar, REMONDIS, om het inzamelen van afval gemakkelijker te maken. 

Hoe werkt het?

Vanaf 1 januari wordt om de beurt de groene container voor groente-, fruit- en tuinafval (GFT) en de grijze restafvalcontainer geleegd. De ene week wordt de groene container geleegd en de andere week de grijze container.

Een huishouden gebruikt vanaf 1 januari één grijze en één groene container. Heeft u meer dan één grijze of groene container nodig? Dan kunt u vanaf 1 januari 2025 extra containers aanvragen via het Klantcontactcentrum van REMONDIS Nederland BV: 
E-mailadres:               Tynaarlo@remondis.nl
Telefoonnummer:        +31 (0)85 – 239 6999

Plastic, metaal en drankverpakkingen kunnen vanaf 1 januari 2025 dus in de grijze container. De oranje container wordt vanaf dan niet meer gebruikt. U kunt de oranje container zelf houden of laten ophalen na 1 januari 2025. Dit is gratis. Als u de oranje container wilt laten ophalen, kunt u dit doorgeven via afval@tynaarlo.nl

Laatste lediging oranje container

In de week van 23 tot en met 27 december 2024 wordt uw oranje container voor het laatst geledigd. Let hierbij ook op de inhaaldagen in verband met de kerstdagen. Deze inhaaldagen zijn op 21 en 28 december 2024. De oranje container wordt vanaf dan niet meer gebruikt en kan na 28 december 2024 niet meer worden aangeboden voor lediging. 

Appartementen

Inwoners van appartementen of mensen die niet genoeg ruimte hebben voor afvalcontainers, kunnen gebruikmaken van restafvalcontainers in de buurt. Hiervoor gebruiken zij de milieupas. De ondergrondse containers die nu voor PMD worden gebruikt, worden vanaf 1 januari 2025 gebruikt voor restafval. 

Glas, textiel, papier, medisch afval en ander afval

Glas en textiel kunt u, zoals gewend, in de containers in de buurt doen. Papier wordt nog steeds door vrijwilligers ingezameld, zoals nu ook al het geval is. De gele container voor medisch afval blijft in gebruik en wordt tegelijk met de grijze container geleegd. Ander afval kunt u naar de milieustraat van de gemeente brengen. Vanaf 1 januari is de milieustraat vaker geopend. Op www.tynaarlo.nl vindt u de actuele openingstijden van de milieustraat.

Waarom deze veranderingen?

Machines worden steeds beter in het scheiden van restafval. Ze halen er steeds beter PMD uit. Daarom gaan we vanaf 1 januari 2025 het afval achteraf door machines laten scheiden. Dit wordt ‘nascheiden’ genoemd. Zo blijft er minder afval over dat verbrand moet worden. Het is duurzamer en voor inwoners wordt afval scheiden eenvoudiger.

Tarieven

De tarieven voor het aanbieden van de grijze container en voor het afval per kilogram gaan vanwege deze nieuwe manier van afval inzamelen in 2025 omlaag. Het tarief voor de algemene afvalstofheffing gaat naar verwachting omhoog. In december beslist de gemeenteraad over de exacte tarieven voor 2025. Zodra dit bekend is, kunt u dit lezen op de website van de gemeente en de wekelijkse gemeentepagina in De Oostermoer.

Vragen?

We begrijpen dat u vragen heeft over deze veranderingen. U kunt een mail sturen naar afval@tynaarlo.nl of bellen naar 0592 266 662. We helpen u graag verder.

Wat gaat er veranderen?

Vanaf 1 januari 2025 kunt u plastic, metaal en drankverpakkingen (ook wel pmd genoemd) voortaan in de grijze container doen.

Veranderen de kosten voor de inzameling?

Door de gestegen kosten wordt het tarief voor de afvalstoffenheffing verhoogd. De tarieven voor het aanbieden van de grijze container en voor het afval per kilogram gaan omlaag.  De kosten worden vastgesteld door de gemeenteraad in december 2024.  Zodra deze bekend zijn, plaatsen we deze informatie op de website van de gemeente.

Wat gebeurt er met de container met oranje deksel?

U kunt de container met oranje deksel, die u vanaf 1 januari niet meer nodig heeft, laten ophalen door de gemeente of u kunt deze houden, voor eigen gebruik.

Blijf ik dezelfde grijze container houden?

De grijze container wordt vervangen door een nieuw exemplaar. U ontvangt hierover een brief per post. De containers worden vervangen, omdat ze verouderd zijn en we per 1 januari 2025 nieuwe software gebruiken.

Wanneer worden de containers geleegd?

Vanaf 1 januari wordt om de beurt de groene container, voor groente-, fruit- en tuinafval (GFT), en de grijze restafvalcontainer geleegd. Dus de ene week de groene container en de andere week de grijze container. 

Wanneer verandert het?

De afvalinzameling verandert per 1 januari 2025. 

Waarom verandert het?

Het restafval wordt vanaf 1 januari door machines gesorteerd. Nascheiden heet dat. Door het restafval na het inzamelen te scheiden, kan het beter worden hergebruikt dan nu het geval is. Dit zorgt voor een duurzamere aanpak. Het is minder werk voor inwoners, met een beter resultaat als het gaat om afval scheiden.

Wordt de groene container ook vervangen?

Nee, De groene container blijft ongewijzigd; deze container wordt niet geregistreerd en voldoet nog prima.
Als u meerdere restafvalcontainers gebruikt, krijgt u in eerste instantie twee containers. Mocht u er meer nodig hebben, dan kunt u daarvoor een aanvraag indienen via helpdesk@dvlmilieu.nl.

Ik heb een container met gele deksel voor medisch afval, verandert die ook?

Nee, de container met gele deksel, voor medisch afval, blijft gewoon in gebruik en wordt tegelijk met de grijze container geleegd.

Ik woon in een appartement, wat verandert er voor mij?

Inwoners die in een appartement wonen of niet genoeg ruimte hebben voor afvalcontainers, kunnen gebruikmaken van restafvalcontainers in de buurt. Zij gebruiken hiervoor een toegangspas. De ondergrondse containers die momenteel voor de inzameling van PMD worden gebruikt, worden vanaf 1 januari 2025 gebruikt voor restafval.

Wat is REMONDIS?

Dit is het bedrijf die vanaf 1 januari 2025 het afval inzamelt in de gemeente Tynaarlo. 

Hoe zit het met glas, papier en textiel?

Glas en textiel kunt u zoals gewoonlijk in de containers in uw buurt doen. Papier wordt door vrijwilligers ingezameld, net als voorheen. Ander afval kunt u naar de milieustraat van de gemeente brengen.

Waar kan ik terecht voor meer informatie?

Als u vragen heeft kunt u contact opnemen met de gemeente Tynaarlo via afval@tynaarlo.nl of bellen op 0592 266 662. We staan klaar om uw vragen te beantwoorden.