Kansrijk opgroeien in de gemeente Tynaarlo met de nieuwe kind- en jeugdvisie
Gisteren ondertekenden 19 partijen het convenant van de nieuwe kind- en jeugdvisie. Met de nieuwe visie zetten de partijen in op kansrijk opgroeien voor alle kinderen en jongeren in onze gemeente. Ook werd het convenant cultuureducatie ondertekend.

Wethouder Hans Kuipers: “We willen een veilige en fijne omgeving voor de kinderen in onze gemeente om in op te groeien. Met gelijke kansen op onderwijs, sport, cultuur en sociale activiteiten. Daarom hebben we samen met allemaal belangrijke partijen in het leven van kinderen, zoals onderwijs en kinderopvang, een visie opgesteld. Want we moeten het samen doen."
Samen bouwen aan een goede basis voor alle kinderen en jeugd
De komende jaren werken de partijen samen als één team aan vier belangrijke onderwerpen voor kinderen en jongeren. Hulp voor een goede start vanaf de zwangerschap tot 4 jaar, zorgen voor een fijne en veilige plek op en rond school, en de omgeving voor jongeren van 12 tot en met 23 jaar verbeteren. En zorgen voor hulp die past bij kinderen en gezinnen met een extra zorgvraag: niet te zwaar, niet te laat en zo dichtbij mogelijk.
Friso Kingma, directeur-bestuurder stichting Baasis, is erg enthousiast over de visie: “Er was al veel moois. Dat hebben we nu met elkaar verbonden, waardoor een plus een drie wordt.”
Extra kansen op het gebied van bewegen, lezen en cultuur
Een concreet voorbeeld van een actie die binnenkort al uit de visie volgt: gemeente, basisscholen, kinderopvang, cultuur en sport werken samen aan een programma voor extra activiteiten in en rondom school en opvang. Doordat al deze partijen samenwerken wordt het mogelijk voor basisscholen en kinderopvang om te kiezen uit een programma voor extra lessen op het gebied van bijvoorbeeld bewegen, lezen en cultuur.
Cultuureducatie voor alle jongeren
Een ander belangrijk voorbeeld om kansen voor jongeren te vergroten, is cultuureducatie. In oktober stemde de gemeenteraad in met de nieuwe cultuurvisie, waarin de eerste ambitie luidt: cultuureducatie voor al onze jonge inwoners. Waar cultuureducatie traditioneel vooral binnen het onderwijs plaatsvindt, verbreedt de gemeente nu de focus naar álle jongeren tot en met 23 jaar. “Deelnemen aan cultuur, in welke vorm dan ook, is niet vanzelfsprekend. Dat moet je leren, ervaren en ontdekken. Door ons als gemeente te richten op alle jongeren tot en met 23 jaar, vergroten we die kansen. Zo bouwen we aan een omgeving waarin cultuur toegankelijk is voor iedereen, binnen én buiten het onderwijs.”, vertelt wethouder Kuipers.