Inwoners gemeente Tynaarlo produceren steeds minder restafval
De inwoners van de gemeente Tynaarlo produceerden in 2023 per persoon 110 kilo restafval. Hiermee is de gemeente een van de koplopers als het gaat om het terugdringen van de hoeveelheid restafval.
Landelijk is het gemiddelde weggegooide kilo’s restafval nog 198 kilogram (cijfer 2021) per persoon. Inwoners van de gemeente Tynaarlo zitten daar dus ruim onder. Daarnaast is 76% van het totale aangeboden afval op de juiste manier gescheiden, waardoor het geschikt is voor recycling en er nieuwe producten van worden gemaakt.
Afval scheiden vraagt aandacht
Wethouder Jelbrich Peters (duurzaamheid) is tevreden over de resultaten. Al is er ook een andere kant van het verhaal: “Onze inwoners zetten hun beste beentje voor als het gaat om het verminderen van restafval. Tegelijkertijd worden steeds vaker vrachten afgekeurd, omdat er teveel vervuiling is in het afval. Denk hierbij aan PMD afval waar papier tussen zit, of vieze verpakkingen met etensresten erin. De regels hiervoor worden steeds strenger. Als het afval teveel vervuild is wordt de vracht door de verwerker afgekeurd. De vracht wordt dan geregistreerd en verwerkt als restafval. Dit levert hoge kosten op voor de gemeente. Op dit moment buigen we ons over een oplossing hiervoor.”
Circulaire economie
PMD wordt gescheiden ingezameld omdat deze materialen goed kunnen worden gerecycled of hergebruikt. Zo sparen we grondstoffen en energie en zorgen we voor minder broeikasgassen. Dat is beter voor het milieu.
Campagne
De komende maanden vraagt de gemeente extra aandacht voor het goed en netjes scheiden van PMD. Dit gebeurt door containerlabels en berichten in de lokale media en op social media. Inwoners met vragen over het scheiden van afval kunnen meer informatie vinden op de website www.drenthegeeftdoor.nl