Het cultuurhuis als huiskamer van het dorp

Een plek waar mensen samenkomen, elkaar ontmoeten, terecht kunnen voor informatie of voor een creatieve workshop: het cultuurhuis. De huiskamer van het dorp. Voor verbinding tussen mensen en samenwerking tussen lokale verenigingen en initiatieven. 

Gezamenlijke uitgangspunten

Die cultuurhuizen komen in de kernen Zuidlaren, Eelde-Paterswolde en Vries. Ze sluiten aan bij de lokale wensen en behoeften. Maar wel vanuit een gezamenlijke missie, visie en uitgangspunten. De kaders voor de cultuurhuizen in onze gemeente staan nu op papier. Basis van dit plan zijn de gesprekken die zijn gevoerd en de bijeenkomsten in de drie kernen. Van inwoner tot muziekvereniging, tot culturele raad, tot welzijnsinstelling, iedereen kon meepraten. Er is gesproken over inhoud, activiteiten, de vierkante meters en functies. En over samen dingen doen.

Volwaardige bibliotheek

In elk cultuurhuis komt een volwaardige bibliotheek: een bibliotheek met uitgebreide diensten en faciliteiten. Wethouder Hans Kuipers: “Dit is echt een geweldige kans. Door de bibliotheek in een cultuurhuis te plaatsen, is deze ook altijd open. En de aanloop naar de bibliotheek is weer goed voor het cultuurhuis. We wachten trouwens niet op die volwaardige bibliotheken in de cultuurhuizen hoor. We zijn ondertussen ook met Biblionet in gesprek wat we nu al kunnen doen om de functies van de bibliotheek beter tot haar recht te laten komen.”

Dorpshuisfunctie en andere gebruikers 

Naast de bibliotheek krijgt ieder cultuurhuis ook een dorpshuisfunctie. De huidige gebruikers van de dorpshuizen in Vries, Eelde-Paterswolde en Zuidlaren worden ondergebracht in de cultuurhuizen. “Denk aan muziek- en toneelverenigingen, de volksuniversiteit, historische verenigingen en de EHBO. Maar uiteraard allemaal met oog op spreiding en in goed overleg. Huisvesting in het cultuurhuis gebeurt op vrijwillige basis,” aldus wethouder Kuipers. Ook activiteiten van de welzijnsorganisatie zijn straks te vinden in het cultuurhuis.

Nieuwbouw of bestaand panden?

De cultuurhuizen komen in nieuw te bouwen panden of in bestaande panden die worden gerenoveerd en verduurzaamd.

Tijdlijn

Het streven is om medio 2029 het eerste cultuurhuis te openen. Wethouder Kuipers: “Dat duurt natuurlijk nog even. Met de komst van de cultuurhuizen willen we op lange termijn goede huisvesting bieden. En de samenwerking tussen verenigingen en organisaties versterken. We zien nu al dat er verbinding is ontstaan in dit proces. Daar moeten we natuurlijk vooral mee doorgaan.”

Vervolg

Waar komt het en wat kost het? Die antwoorden komen in het accommodatiebeleid 3.0 waar de gemeente op dit moment aan werkt en in de begroting 2026. Later dit jaar gaat de gemeenteraad hierover besluiten.