Gemeente Tynaarlo zet zich schrap voor ‘ravijnjaar’ 2026

Net als andere gemeenten krijgt ook de gemeente Tynaarlo de komende jaren fors minder geld van het Rijk. Het college van burgemeester en wethouders beraadt zich op nieuw beleid.

Net als andere gemeenten krijgt ook de gemeente Tynaarlo de komende jaren fors minder geld van het Rijk. Het college van burgemeester en wethouders beraadt zich op nieuw beleid.

Dat blijkt uit de zogeheten ‘Voorjaarsbrief 2023’ en ‘Perspectievennota 2024’ die B&W aan de gemeenteraad hebben aangeboden. De Voorjaarsbrief geeft de ontwikkelingen en de bijstellingen in het jaar 2023 tot nu toe weer. De Perspectievennota vormt de basis voor de begroting 2024.

Evenals andere gemeenten krijgt ook Tynaarlo vanaf 2026 fors minder geld vanuit het Rijk. In totaal wordt de gemeente geconfronteerd met een verlaging van de inkomsten van rond € 5,5 miljoen. Daar bovenop pakt ook de herverdeling van het gemeentefonds nadelig uit voor Tynaarlo (vooralsnog € 1,5 miljoen). Het Rijk overweegt daar tegenover om vanaf 2027 een nieuwe gemeentelijke belasting, waarschijnlijk een ingezetenenheffing, in te voeren die een groot deel van de vervallen rijksinkomsten moet compenseren. Dit zorgt echter voor een lastenverzwaring voor de inwoner. De gemeente Tynaarlo wil hier terughoudend in zijn. Hans de Graaf, wethouder financiën: “We hebben als gemeente nog tijd om fundamentele keuzes te maken. Anderzijds is het zo dat structurele verplichtingen die we in 2024 en 2025 aangaan, ook vanaf 2026 gedekt moeten kunnen worden.”

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is nog steeds in gesprek met het kabinet om de scherpe randjes van de rijksmaatregelen af te halen. “Maar we gaan er niet vanuit dat het meevalt”, aldus de Graaf.

Nieuw beleid

Ondanks de onzekere financiële toekomst investeert de gemeente de komende jaren ruim een half miljoen structureel, vooral in het oplossen van knelpunten in het fietspaden- en wegennetwerk. Ook wordt de verduurzaming van gemeentelijke gebouwen versneld opgepakt. Daarnaast wordt eenmalig geld opzij gezet voor het behoud van het ensemble van museum de Buitenplaats in Eelde “Bij het maken van de keuzes voor nieuw beleid voor de komende jaren houden we de genoemde ontwikkelingen in het achterhoofd.”

Onzekerheden

De gemeente staat de komende jaren onzekerheden te wachten. “Investeringen in bijvoorbeeld de woningbouw maar ook de zorgkosten komen onder druk te staan. Dat vergt creativiteit van de gemeente om hierin toch te kunnen blijven investeren. Ook kunnen we de komende jaren minder leunen op vaste inkomstenbronnen. De verkoop van bouwkavels neemt bijvoorbeeld af doordat er minder grond beschikbaar is. Al met al is het zaak om realistisch te blijven en te kiezen voor een solide en verantwoord financieel beleid.”

Ondanks alles is De Graaf positief: “We blijven streven naar een hoog voorzieningenniveau, waardoor de gemeente Tynaarlo een prettige gemeente blijft om te wonen en te ondernemen. “