Vallen voorkomen tips
Ontdek wat u zelf kunt doen: 10 tips om zelf aan de slag te gaan met valpreventie.
Bewegen helpt bij het soepel houden van het lichaam. Ook helpt bewegen bij de oefening van de balans. Een fysiotherapeut kan helpen om in beweging te komen.
Of bekijk de fitwijzer voor de sportmogelijkheden in uw buurt >
De meeste valongelukken vinden thuis plaats. U kunt uw huis een stuk veiliger maken, met soms maar een paar kleine aanpassingen:
- Kabels en snoeren zijn goed vastgemaakt of weggewerkt.
- De vloeren zijn stroef, ook in de badkamer. Vloerkleden hebben een antisliplaag.
- De trap is altijd vrij van spullen.
- Zorg voor voldoende (automatische) verlichting in en om het huis.
- Een eventueel loophulpmiddel staat goed ingesteld en u weet hoe u hem moet gebruiken.
Krijgt u thuiszorg? Vraag de thuiszorgmedewerker eens om met u een rondje te maken door het huis om tips op te doen.
Sommige medicijnen (of combinaties) zorgen dat u zich soms duizelig of slaperig voelt of trager reageert. Daardoor is de kans groter dat u valt. Maak eens een afspraak bij de apotheek of met uw huisarts om te kijken of u sommige medicatie kunt aanpassen om uw valrisico te verkleinen. Wilt u minderen of stoppen met bepaalde medicatie? Doe dit dan niet zelf, maar vraag altijd om hulp en advies bij uw arts of apotheker.
Angst om te vallen komt vaak voor. Het zorgt ervoor dat iemand zichzelf wil beschermen en daardoor steeds minder naar buiten gaat. Dit maakt het lijf juist minder soepel, waardoor de kans om te vallen groter wordt. Een fysiotherapeut of ergotherapeut kan helpen met het overwinnen van deze angst.
Is uw zicht en uw gehoor goed? Slecht zicht is van grote invloed op vallen. Uw gehoor heeft invloed op uw evenwicht.
- Laat ieder jaar uw ogen testen.
- Een multifocaalbril verhoogt soms het valrisico. Door het leesvenster in de varifocus bril, kunt u losse stoeptegels en drempels minder goed zien. U kunt beter een aparte bril voor binnen en om te lezen en een aparte bril voor buiten gebruiken. Bespreek het eens met uw opticien.
- Maak dagelijks uw bril schoon.
- Laat ieder jaar uw gehoor testen.
Wist u dat uw voeten groter worden naarmate u ouder wordt? Het is belangrijk aandacht te besteden aan de keuze van uw schoenen en pantoffels. Ook hiermee kunt u het valrisico flink verlagen. Denk dan aan:
- De juiste maat
- De hoogte van de hak
- De stevigheid van de zool
- Het goed zitten van uw schoen of pantoffel om uw voet
Vitamine D is nodig om botten en spieren sterk te houden. Door calciumrijk te eten en dagelijks naar buiten te gaan blijft vitamine D op peil.
Probeer altijd rustig op te staan. Haast u niet om de deur open te doen of de telefoon aan te nemen.
Maakt u zich zorgen of heeft u veel last van duizeligheid? Ga dan even langs bij de huisarts.
Losliggende stoeptegels of slechte verlichting vergroten het gevaar op vallen. Door deze gevaren te melden wordt de openbare ruimte veiliger.
Naarmate u ouder wordt verliest u spiermassa. Dat verhoogt uw valrisico. Helaas kunt u niet voorkomen dat de spiermassa afneemt. Wel kunt u dit vertragen. Blijf bewegen en eet voldoende voeding met eiwitten.
Op de website van het Voedingscentrum kunt u uw eigen Schijf van Vijf maken, passend bij uw geslacht en leeftijd. Ervaart u veel gewichtsverlies? Ga dan langs bij de huisarts of maak een afspraak met een diƫtist. Samen kunt u kijken naar de oorzaak van het gewichtsverlies en eventueel uw voeding aanpassen.
Ook alcohol heeft natuurlijk veel invloed op uw valrisico. Drink niet te laat en niet te veel alcohol. Dat verlaagt uw valrisico in de avond en de nacht.