Jeugdhulp en advies
In elke fase van het opgroeien en opvoeden zit je wel eens met een lastige vraag, of kun je in situaties terecht komen waar je hulp bij nodig hebt. Op deze pagina leggen we je uit waar je terecht kan en welke stappen je kunt zetten.
Stap 1, laat je informeren
Als je met vragen zit, of je aan het oriƫnteren bent op welke hulp je eigenlijk nodig hebt, dan kan informatie op het internet je wellicht helpen. Daarom hebben we een speciale pagina gemaakt voor voor opvoeders, kinderen en jongeren met een overzicht van websites die betrouwbare informatie aanbieden over uiteenlopende onderwerpen. Van tips over opvoeden en opgroeien tot informatie over drankgebruik en online hulp bij echtscheidingen. Klik hier om verder te lezen.
Stap 2, maak gebruik van hulp die voor iedereen beschikbaar is
Wordt actief en bouw aan een sociaal netwerk
Soms kan het helpen wanneer je kind meedoet aan activiteiten van de jongerenwerkers, buurtsportcoaches, cultuurcoaches of sport- en cultuurverenigingen. Je kind ontmoet er leeftijdsgenoten, doet leuke dingen en bouwt ongemerkt aan zijn of haar sociale netwerk. De (professionele) begeleiders bieden een luisterend oor en staan open voor een goed gesprek.
- Informatie over het jongerenwerk op de website van welzijnsstichting Neie Naober.
- Contact met de buurtsportcoaches en cultuurcoaches
- Het kennismakingsaanbod van verenigingen: sport- en cultuurpret
Gesprek met de school maatschappelijk werker
Kwetsbare leerlingen komen dankzij de School maatschappelijk werker snel in beeld en krijgen de juiste ondersteuning. Hierdoor kunnen leerlingen mee blijven doen in het onderwijs. De school maatschappelijk werkers zijn er voor kwetsbare leerlingen met een extra zorgbehoefte, zoals bijvoorbeeld leerlingen met een ontwikkelingsachterstand, ADHD en autisme of een risicovolle thuissituatie.
Consult bij de praktijkondersteuner Jeugd bij de huisarts
In meerdere huisartsenpraktijken in onze gemeente zijn hulpverleners als Praktijkondersteuner Jeugd aanwezig. Met hen kun je in gesprek over je mentale welzijn en vragen daarover. Laagdrempelige en snelle ondersteuning aan jeugdigen en hun gezin. Bel met je huisarts voor een afspraak.
Stap 3, doe een verzoek om specialistische hulp of ondersteuning
Heb je een heel andere vraag? Of is jouw vraag nog niet beantwoord? Of leidt het antwoord niet tot de oplossing van jouw probleem? Dan kun je terecht bij het expertiseteam jeugd. Een medewerker van dat team bespreekt je probleem met je, biedt ondersteuning en kan je, mocht dat nodig zijn, toegang tot specialistische jeugdhulp geven. Bij die specialistische hulp kun je onder meer denken aan opvoedhulp, geestelijke gezondheidszorg en zorg voor kinderen met een beperking.
Ouders kunnen ook voor vragen over kinderen boven de 18 jaar met de gemeente contact opnemen. Afhankelijk van jouw vraag word je geholpen door een medewerker uit het expertiseteam jeugd of het sociaal team.
Via dit aanmeldformulier Jeugd kun je een verzoek indienen. Het expertiseteam jeugd is tevens tijdens kantooruren te bereiken via 0592-266737.