Carbidschieten, vreugdevuren, paasvuren en sfeervuren
Wilt u tijdens Oud en Nieuw carbidschieten? Of een sfeervuur ontsteken? Lees dan goed de voorwaarden. Het kan zijn dat u een ontheffing nodig heeft. Voor het ontsteken van een vreugdevuur of paasvuur moet u altijd een ontheffing aanvragen.
Alleen op Oudejaarsdag (31 december 2024) van 's ochtends 10.00 uur tot 02.00 uur 's nachts mag u carbidschieten. Wilt u tijdens Oud en Nieuw carbidschieten? Daarvoor dient u een ontheffing aan te vragen. U kunt hiervoor contact opnemen met de gemeente.
- U mag niet meer dan 2 melkbussen (of vergelijkbare voorwerpen) gebruiken, deze mogen (per stuk) niet groter zijn dan 50 liter en moeten verankerd zijn;
- U mag niet met een deksel schieten. U moet hiervoor een bal gebruiken;
- Er is een vrij schootsveld van minstens 75 meter;
- De plek waar u schiet ligt tenminste: 75 meter van woonbebouwing, 300 meter van zorginstellingen en 300 meter van een in gebruik zijnde inrichting op grond van de Wet milieubeheer van het houden van dieren;
- Na zonsondergang moet het terrein verlicht zijn.
Als u niet kunt voldoen aan één of meerdere voorwaarden, moet u een ontheffing aanvragen bij het college van burgemeester en wethouders. Het aanvraagformulier moet uiterlijk 1 december 2024 door ons zijn ontvangen. Te laat ingediende of niet volledige ingevulde aanvragen worden niet in behandeling genomen.
Wilt u een sfeervuur ontsteken tijdens Oud en Nieuw? Daarvoor is geen ontheffing of vergunning nodig. U moet zich dan wel aan onderstaande regels houden:
- Gebruik een vuurkorf, vuurton of terrashaard, met een maximale doorsnee van 60 centimeter en een inhoud van maximaal 200 liter;
- Leg geen sfeervuur aan in de nabijheid van afrasteringen, houten palen of onder elektriciteitsdraden;
- Houd een minimale afstand aan van 10 meter tussen het sfeervuur en de bebouwing;
- De ondergrond moet onbrandbaar zijn (bijvoorbeeld zand of bestrating);
- Bij windkracht 5 of hoger mag u geen sfeervuur ontsteken;
- Er moet voortdurend minstens 1 volwassene zijn die toezicht houdt op het sfeervuur;
- Het sfeervuur moet beheersbaar blijven, u moet het altijd zelf kunnen doven;
- Zet een brandblusapparaat, emmer(s) water of emmer(s) zand binnen handbereik;
- Gooi geen huishoudelijk afval, brandbare vloeistoffen en rook verwekkende stoffen in het vuur;
- Volg aanwijzingen van de brandweer, politie en andere overheidsdiensten stipt en direct op;
- Na afloop moet het vuur volledig worden gedoofd en de resten worden opgeruimd.
Wilt u een vreugdevuur ontsteken tijdens Oud en Nieuw? Of wilt u tijdens Pasen een paasvuur organiseren? Daarvoor moet u wel een ontheffing hebben. U kunt hiervoor contact opnemen met de gemeente.
Indien er alcohol tegen betaling wordt verstrekt dient u op grond van de Alcoholwet een ontheffing artikel 35 aan te vragen.
Meer informatie over een ontheffing van de Alcoholwet kunt u raadplegen op de pagina "Tijdelijke ontheffing alcohol verkopen" van deze website.
Houd er rekening mee dat de kans aanwezig is dat u voor uw activiteit(en) een Aerius-berekening, een Quickscan of een volledige natuurtoets uit moet laten voeren in verband met de stikstofuitstoot en de Wet op de Natuurbescherming. De mogelijkheid bestaat dat de Provincie Drenthe u geen toestemming geeft voor de activiteit, mocht na toetsing blijken dat deze de natuur te veel belast. Indien de provincie Drenthe geen toestemming verleent, dan kunt u dus ook geen gebruik maken van de afgegeven vergunning.