Gezocht: locaties voor kraamverblijven vleermuizen
Meer woningen isoleren én tegelijkertijd gebouwbewonende diersoorten beschermen? U kunt daarmee helpen door bij uw woning (gratis) een kraamverblijf voor vleermuizen te laten plaatsen. Zo ondersteunt u de natuur en kunnen we als samenleving verder verduurzamen. Het plaatsen van een vleermuisverblijf wordt volledig voor u geregeld. Ook heeft u geen last van het verblijf en hoeft u dit niet te onderhouden.
Waarom extra kraamverblijven voor vleermuizen?
Spouwmuren en daken zijn een geliefde woonplek voor vleermuizen. Bij het isoleren van woningen worden deze diertjes vaak (ongemerkt) verstoord of gedood. Dit mag niet, want vleermuizen worden beschermd door de Wet natuurbescherming. Voordat u gaat isoleren is het daarom verplicht om te laten controleren of er vleermuizen aanwezig zijn. Ook moet u een ontheffing (toestemming) aanvragen bij de provincie Drenthe. Dit kost veel tijd en geld.
We willen dit gemakkelijker maken voor inwoners van onze gemeente. Daarom zijn we bezig om nieuwe verblijfplekken voor vleermuizen te plaatsen. Het gaat om speciale kraamkasten waar vleermuizen kunnen wonen en hun jongen kunnen grootbrengen. Dit is onderdeel van het soortenmanagementplan (SMP). Met dit plan is een onderzoek en ontheffing per woning niet meer nodig. Wel is het nog steeds verplicht om natuurvriendelijk te isoleren. De vleermuizen krijgen dan eerst de kans om weg te vliegen.
Voor het plaatsen van vleermuisverblijven gaan wij deels de openbare gebouwen in onze gemeente gebruiken. Dat levert alleen niet genoeg nieuwe plekken op. We hebben daarom ook hulp van onze inwoners nodig.
Wat kunt u doen?
Bent u eigenaar van een grondgebonden woning? En wilt u bijdragen aan de bescherming van vleermuizen? Meld uw woning dan aan als locatie voor een kraamverblijf. Dit kan per mail via duurzaam@tynaarlo.nl of telefonisch via 0592 266 662.
Na het aanmelden, ontvangt u binnen enkele weken bericht. We stellen dan wat aanvullende vragen over uw woning. Vleermuizen zijn namelijk behoorlijk kieskeurig als het gaat om hun (kraam)verblijfplaats. Om die reden moeten de locaties aan verschillende voorwaarden voldoen. Zo is het belangrijk dat het verblijf minimaal 3 meter hoog kan hangen en er vrije aanvliegroutes zijn. Daarnaast moet er genoeg ruimte op of in de gevel zijn om het verblijf te plaatsen. Een ecoloog gaat daarom onderzoeken of de locatie geschikt is voor een kraamverblijf.
Uitpandig of inpandig verblijf
Een kraamverblijf kan uitpandig of inpandig worden geplaatst. Een uitpandig verblijf wordt aan de buitenkant aan de gevel bevestigd. Een inpandig verblijf komt in de spouw, onder uw dak. Is uw woning al (na)geïsoleerd? Dan is enkel een uitpandige kraamkast mogelijk. De grootte van het verblijf hangt af van de vleermuissoort. Dit varieert van 20 bij 40 centimeter, tot maximaal 60 centimeter bij 1 meter. Bij het aanmelden kunt u doorgeven welk soort verblijf uw voorkeur heeft. Wij zorgen ervoor dat het verblijf (gratis) wordt geplaatst.
Als u kiest voor een inpandig kraamverblijf, wordt er een klein gaatje in de voeg van uw gevel gemaakt. Door dit gaatje kunnen de vleermuizen naar binnen en naar buiten. De vleermuizen kunnen niet buiten het verblijf in uw woning terechtkomen. Ook is er geen extra tocht of warmteverlies.
Wat gebeurt er nadat het vleermuisverblijf is opgehangen?
U hoeft niets te doen nadat het vleermuisverblijf is opgehangen. Het verblijf hoeft niet te worden onderhouden en de vleermuizen komen uit zichzelf. Ook kunt u nog steeds isolatiemaatregelen aan uw woning laten uitvoeren.
Het is de bedoeling dat het kraamverblijf in elk geval tien jaar blijft hangen. In die periode komt er vier keer iemand kijken of er vleermuizen aanwezig zijn.
Wilt u helpen? We horen het graag!
Wilt u helpen door de vleermuizen een plek te bieden? Meld u dan aan door te mailen naar duurzaam@tynaarlo.nl. Telefonisch aanmelden kan ook, via 0592 266 662. Ook als u vragen heeft, kunt u ons mailen of bellen. Op deze pagina vindt u meer informatie over natuurvriendelijk isoleren en het SMP.
Vleermuizen maken geen geluiden die wij mensen kunnen horen. Ook komen ze nooit uit zichzelf op mensen af en verspreiden ze geen vieze luchtjes. Wel laten vleermuizen, net als vogels, ontlasting vallen. Het zou dus kunnen dat er onder de ingang van de kast wat kleine uitwerpselen liggen. Deze zijn heel klein en verkruimelen snel. De kasten worden sowieso niet boven ramen of deuren geplaatst.
Zolang u vleermuizen niet met uw blote handen aanraakt, is er geen risico. Vleermuizen vallen mensen of dieren nooit uit zichzelf aan. Ook hebben de vleermuizen in Nederland en Europa niets te maken met de verspreiding van COVID-19. De vleermuis die hiermee in verband wordt gebracht leeft in Zuid- en Zuidoost-Azië. Deze vleermuis heeft geen contact met soorten die hier voorkomen. In de afgelopen jaren zijn vleermuizen in Nederland uitgebreid op virussen onderzocht. Het virus dat COVID-19 veroorzaakt is niet bij vleermuizen in Nederland gevonden.